Boek Lovers Corner

Beste historische fictie

Ontdek ook Florence uit de Renaissance en Brooklyn uit de jaren 50.

Conflicten Tolstoj

Tolstojs roman uit 1869 onderzoekt de gevolgen van de Napoleontische oorlogen voor vijf aristocratische Russische huishoudens. Tolstoj schetst op briljante wijze een complete sociale werkelijkheid met behulp van de literair-realistische techniek die hij mede heeft uitgevonden. Het verhaal wisselt vloeiend tussen personen en locaties, waarbij een Moskouse salon en de chaos van de oorlog worden opgeroepen. Tolstoj gebruikte fictie om tot de historische “werkelijkheid” te komen.

Mantel’s Wolf Hall

De 2009 Booker winnaar is de eerste in een trilogie van romans over Tudor politicus Thomas Cromwell. Mantel leeft in de rusteloze, intelligente, ambitieuze geest van haar onderwerp, waardoor we de ontwikkeling van de Tudor-geschiedenis door zijn ogen kunnen volgen, met name de scheiding van Henry VIII en Catherine van Aragon. Mantels Cromwell ontpopt zich als een kracht voor vooruitgang tijdens de vorming van een hedendaagse Britse identiteit.
Murdo Macleod

ROLOLA door GEORGET

Tito Melema, een Italiaans-Griekse academicus die een bedrieglijke politicus is geworden, en zijn vrouw Romola staan centraal in het historische fictiedebuut van de bekende Victoriaanse romanschrijver. Het verhaal bevat belangrijke historische figuren zoals de Dominicaanse monnik Savonarola en Machiavelli. Critici hebben verbanden gelegd tussen Eliots Florence en het Victoriaanse Groot-Brittannië (ook een veranderende cultuur), maar ook tussen Romola en haar schepper: beiden grote denkers die een ongewone levensstijl leidden.

Tomasi di Lampedusa’s De luipaard

Gebaseerd op de biografie van Lampedusa’s overgrootvader, speelt zijn enige roman, postuum uitgebracht in 1958, zich af op Sicilië tijdens de Risorgimento van 1860. Prins Fabrizio, de “luipaard” uit de titel, leidde een meanderend, rijk leven. Visconti’s film uit 1963, met Burt Lancaster als de prins, legt de betoverende beschrijvingen van huizen en omgeving vast.

Colm Tóibn’s Brooklyn

Volgens de Walter Scott-prijs moeten historische romans zich ten minste 60 jaar voor publicatie afspelen. Colm Tóibns roman uit 2009, die zich afspeelt in de jaren vijftig, komt dus niet in aanmerking. Brooklyn is een gecontroleerd verslag van de Ierse immigratie naar Amerika. Eilis Lacey verlaat Enniscorthy voor Brooklyn en treft daar eenzaamheid en opwinding. Tóibn laat de ervaringen van Eilis fris en authentiek aanvoelen door bij haar standpunt te blijven.

Andrew Miller’s ‘P

Deze Costa-winnaar uit 2011 volgt tiener-ingenieur Jean-Baptiste Baratte in het Parijs van voor de revolutie, terwijl hij toezicht houdt op de verwoesting van de kerk en het kerkhof van Les Innocents. De roman dramatiseert de tegenstellingen tussen geschiedenis en vooruitgang, herinneren en vergeten. Millers strakke stijl brengt de geuren, geluiden en bezienswaardigheden van het 18e-eeuwse Parijs over zonder te overdrijven.

Fitzgerald’s Blauwe bloem

Fitzgeralds laatste werk, vijf jaar voor haar dood gepubliceerd, dramatiseert het leven van de 18e-eeuwse Duitse aristocraat Friederich von Hardenberg, alias Novalis. Het gaat over zijn liefde van begin 20 voor Sophie von Kühn, die op dat moment pas 12 is. Twee jaar na haar verloving sterft ze aan tbc. De Blauwe Bloem is een kleine roman met wisselende perspectieven en evocatieve scènes. Velen beschouwen het als haar beste werk, hoewel het niet op de shortlist van de Booker van 1995 terechtkwam.

Penelope Fitzgerald
Graves’ I, Claudius


In deze klassieke roman uit 1934, de fictieve autobiografie van de vierde Romeinse keizer. Zijn vervolg uit 1935, Claudius de God, gebruikt hetzelfde kader om de geschiedenis van Claudius’ voorgangers – Augustus, Tiberius en Caligula – te vertellen. Claudius’ gebreken, vooral een stotter, leidden tot zijn vroege volwassenheid alleen, maar Graves portretteert hem als een sterke man. Graves bekritiseerde de werken uiteindelijk als commercieel, maar het blijven klassiekers.

Martin’s eigendom

Martin’s roman uit 2003 is een brutaal eerlijke weergave van het plantage leven in de jaren 1830. Manon, een jonge vrouw die gevangen zit in een liefdeloos huwelijk, vertelt. Manon protesteert tegen haar huwelijk en zet zich moedig in om haar situatie te verbeteren. Ze is een baanbrekende feministe. Dezelfde logica kan ze niet toepassen op de slavernij, waarvan ze de legitimiteit nooit betwijfelt. Ondanks het winnen van de Oranje medaille, is Martins ironische roman ondergewaardeerd.

Pat Barker’s Regeneratie serie

Barker’s vroege jaren ’90 trilogie gaat over psychiater William Rivers en zijn baanbrekende behandeling van WO I soldaten voor shell shock in het Craiglockhart oorlogsziekenhuis in de buurt van Edinburgh. Barker creëert een meeslepend drama waarin kwesties als geestesziekte, klasse, homoseksualiteit en vernieuwing aan bod komen. In 1995 won het derde boek, The Ghost Road, de Booker Prize. Haar man, een neuroloog die bekend is met Rivers, introduceerde haar ermee. [Dit bijschrift is bijgewerkt op 15 mei 2012 om de titel van The Ghost Road te corrigeren.

Labels :

Delen :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr