Boek Lovers Corner

Samenvatting van het boek

Het doel van een boeksamenvatting

Er zijn, naar mijn ervaring, drie belangrijke voordelen aan het schrijven van een boeksamenvatting.

Allereerst helpt het samenvatten van een boek bij het onthouden van herinneringen. We hebben allemaal wel eens boeken gelezen waarvan we daarna meteen de hoofdpunten vergaten. Maar door u te helpen bij het internaliseren van de belangrijkste lessen van het boek, helpt het samenvatten van een boek in uw eigen woorden om dat probleem te verminderen.

Ten tweede wordt het gemakkelijker om belangrijke ideeën uit verschillende boeken met elkaar te verbinden wanneer u een boeksynopsis schrijft. De auteur van The Little Book of Yes besprak de waarde van eindes, een belangrijk concept dat ook aan bod komt in The Power of Moments, terwijl ik een beschrijving van dat boek aan het voorbereiden was.

Aantekeningen maken tijdens het lezen

Wanneer u een gedrukt of hardcover boek leest, onderstreep belangrijke passages, concepten of vragen voordat u het paginanummer op de eerste blanco pagina noteert.

Wanneer u een Kindle-boek leest, moet u echter gebruik maken van de functies “notities” en “highlights” om belangrijke punten op te schrijven en te onthouden. Probeer zo beschrijvend mogelijk te zijn om het exportproces te versnellen.

Beschrijf de belangrijkste punten in je eigen woorden.

Schrijf uw aantekeningen en hoogtepunten in de door u gekozen tekstverwerker of notitietool als u een gedrukt boek of boek met harde kaft leest. (Ik stel Notion voor om de redenen die ik in stap 3 zal bespreken).

Het is echter sneller en eenvoudiger om je notities en markeringen toe te voegen aan een Kindle-boek. Ga naar je Amazon Kindle-pagina om je hoogtepunten en notities te exporteren.

Blijf na verloop van tijd samenvatten

Progressief samenvatten is een van de beste methoden voor het schrijven van boeksamenvattingen (PS). Tiago Forte bedacht de term, die verwijst naar het proces van het condenseren van gedachten in steeds kleinere lagen door eerst je aantekeningen samen te vatten, dan die samenvatting samen te vatten en dan die samenvatting samen te vatten.

PS heeft vijf lagen, maar ik heb het speciaal aangepast voor een boeksynopsis.

Ten eerste hebben we laag 1, die bestaat uit onbewerkte notities en markeringen uit een boek, evenals externe tekst zoals ‘Voeg een notitie toe’. Maar zoals al gezegd, het probleem is dat niet-gecontextualiseerde notities nutteloos zijn als we er later op terugkomen.

Labels :

Delen :

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on tumblr